Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to potrawa niezwykle popularna nie tylko w Polsce, jednakże jej bezpośrednie pochodzenie z kuchni greckiej jest cokolwiek niepewne. Jest to przykład dosyć prostego posiłku w przygotowaniu i przechowywaniu, a także w kwestii spożycia, ponieważ może się ono odbywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Stwierdzając najbardziej ogólnie powiedzieć trzeba, że podstawową kwestią tutaj jest usmażenie ryby, a potem połączenie jej z włoszczyzną w pomidorowym sosie. Jest to jednak jedynie jedna z wersji potrawy, ponieważ można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów. Smażenie ryby nie jest koniecznością, ponieważ można ją po prostu ugotować, a przyrządzony w ten sposób wywar wykorzystać do późniejszego ugotowania warzyw. Również proporcje składników są kwestią dowolną i często różnią się bardzo u różnych kucharzy.

Składniki:
pół kilo filetów rybnych (filety tzn bez ości)
dwie średniej wielkości marchewki
pół selera
trzy cebule
pietruszka (korzeń i natka)
koncentrat pomidorowy (od pięciu do dziesięciu łyżek)
oliwa z oliwek
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
przyprawy (cukier, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz)
mąka

Przygotowanie:
Rybę należy na początku dokładnie obtoczyć w mące, tak aby uzyskać cienką warstwę ochronną. Potem należy ją z obu stron usmażyć na uprzednio rozgrzanej oliwie z oliwek – jedynie po kilka minut z każdej strony. Można jeszcze sprawdzić czy ewentualnie gdzieś nie ma jakichś ości, potem można skropić sokiem z cytryny (dobrze użyć tak mniej więcej połowy).
Przygotowanie warzyw to kwestia prosta ale trochę czasochłonna. Trzeba je umyć, obrać i zetrzeć wszystko na tarce, cebulę natomiast drobno pokroić. Potem trzeba użyć patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek – przysmażyć cebulkę. Potem dodać należy resztę utartych warzyw oraz odrobinę koncentratu pomidorowego. Potem liść laurowy, i resztę przypraw. Odrobina wody, aby uzyskać konsystencję sosu będzie mile widziana. Potem należy dusić całość pod przykryciem przez około pół godziny.
Po dodaniu ryby całość można zapiekać jeszcze w piekarniku, ale niezbyt długo (dziesięć minut w zupełności wystarczy). Aby tego dokonać należy wszystko ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.